1 Mar 2011

Mulut kita berkata ..........

Kita bercakap setiap masa. Kata-kata yang baik akan membawa keselamatan dan kebaikan kepada kita. Jika kata-kata tidak mengikut adabnya, kita akan merana di dunia dan diakhirat.

Bagi mereka yang beriman, lidah yang dikurniakan oleh Allah itu tidak digunakan untuk berkata-kata sesuka hati dan sia-sia. Sebaliknya digunakan untuk mengeluarkan kata-kata yang berhikmah. Oleh itu, DIAM adalah benteng bagi lidah kita daripada mengucapkan perkataan yang sia-sia.

HIKMAH DIAM 
1. Sebagai ibadah tanpa bersusah payah. 
2. Perhiasan tanpa berhias. 
3. Kehebatan tanpa kerajaan. 
4. Benteng tanpa pagar. 
5. Kekayan tanpa meminta maaf kepada orang. 
6. Istirehat bagi kedua malaikat pencatat amal. 
7. Menutupi segala aib.

Hadis2 Rasullulah yg. bermaksud :
" Barangsiapa yang banyak perkataannya, nescaya banyaklahsilapnya.Barangsiapa yang banyak silapnya,nescaya banyaklah dosanya. Dan barangsiapa yang banyak dosanya, nescayaneraka lebih utama baginya ". (Riwayat ABU NAIM)

" Barangsiapa yang beriman kepada Allah dan Hari Akhirat, maka hendaklah ia
berkata yang baik atau diam ".
(Riwayat BUKHARI & MUSLIM)

" Barangsiapa diam maka ia terlepas dari bahaya ".(Riwayat AT-TARMIZI)

* BANYAK DIAM TIDAK SEMESTINYA BODOH, BANYAK CAKAP TIDAK SEMESTINYA CERDIK, KERANA KECERDIKAN ITU BUAH FIKIRAN, ORANG CERDIK YANG PENDIAM LEBIH BAIK DARI ORANG BODOH YANG BANYAK CAKAP.

MENASIHATI ORANG YANG BERSALAH, TIDAK SALAH. YANG SALAH MEMIKIRKAN KESALAHAN ORANG.

KALAU ORANG MENGHINA KITA, BUKAN KITA TERHINA, YANG SEBENARNYA ORANG ITU MENGHINA DIRINYA SENDIRI.


Manusia tidak akan dapat mengalahkan syaitan kecuali dengan diam. Jalan yang terbaik ialah diam kalau kita tidak dapat bercakap kearah perkara2 yang baik. Berkata-kata yang baik adalah lambang hati yang baik dan bersih yang bergantung kepada kekuatan iman pada diri manusia Dari Abdullah bin 'AmrR.
.............................................................................
renung-renungkanlah .......
Dalam penghidupan, pelbagai pengisian akan datang dan memasuki diri kita, apa yang pasti, jadikanlah kebaikan sebagai teladan dan yang buruk sebagai sempadan, Sesungguhnya segala kebaikan adalah dari Allah dan segala kelemahan adalah atas kekurangan diri saya sendiri, maafkan saya, buka pintu hati, kita pasti akan memahami, terima kasih

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...