3 Mar 2011

Sakit vs sihat ....


Sakit vs Sihat ...... Munajat

Apakah dosaku kau biarkan aku terlantar sakit begini ?, Tidak puas aku nikmati zaman manis remajaku! Aku ingin hidup sihat seperti orang lain. Aku rindu untuk hidup berkeluarga, punya isteri, punya anak. Kasihanilah aku, ya Allah!

Allah tak leka dari mendengar rintihan hambaNya. Allah terlalu dekat padamu. Allah hanya menguji kesabaran hambaNya adakah ia redha dengan takdirNya.
Adakah ia semakin mendekat atau semakin menjauhkan diri pada penciptaNya.

Tapi sampai bila ?, Lepaskanlah aku dari kesakitan ini. Aku lemah dan tidak berdaya lagi melawan takdirMu, kerana itu aku merayu-rayu dan merintih-rintih padaMu!

Ya, berikhtiarlah dan berdoalah terus dengan merendah diri. Merayulah dan mengadulah segala kesulitan mu pada Dia Yang Maha Mengetahui. Merayulah terus sampai kau terima bahawa apa yang ditentukan Allah itu adalah yang terbaik buatmu.

Kasihanilah aku, ya Allah, aku berjanji padaMu, sekiranya aku sihat aku akan menjadi hambaMu yang taat!

Manusia memang suka berjanji akan kembali taat bila sudah terhimpit. Dia merintih, merayu-rayu minta di kasihani. Tetapi bila Allah beri dia nikmat sihat dia kembali mungkir, lupa kembali kepada TuhanNya.

Yakinilah bahawa Allah akan menghapuskan dosa dan memberi pahala kepada hambaNya yang sabar dan redha atas penderitaannya. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Pengasih, kita hanya hambaNya yang lemah lagi jahil. Terimalah ketentuan Allah dengan redha sebagai sahutan dari doamu....

.............................................................................
renung-renungkanlah .......
Dalam penghidupan, pelbagai pengisian akan datang dan memasuki diri kita, apa yang pasti, jadikanlah kebaikan sebagai teladan dan yang buruk sebagai sempadan, Sesungguhnya segala kebaikan adalah dari Allah dan segala kelemahan adalah atas kekurangan diri saya sendiri, maafkan saya, buka pintu hati, kita pasti akan memahami, terima kasih


2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...